En ook deze winter weer geen elfstedentocht...
Februari 2016

En ook deze winter weer geen Elfstedentocht…
Aan het begin van deze zachte winter voorspelde een “deskundige” dat er op 19 februari een Elfstedentocht zou worden verreden. Op zich zou dit best kunnen, want zowel in 1985 als in 1986 werd de tocht in de tweede helft van februari verreden, namelijk op de 21ste en de 26ste. Nooit eerder was dat zo laat in de winter. Eenentwintig winters waren voorbij gegaan, waarin wel enkele keren een kans op de tocht erg groot was, doch op het laatste moment werd afgelast. Ook op 20 januari 1985 werd de Elfstedentocht  in eerste instantie afgelast. Daarna volgde opnieuw  een vorstperiode, waardoor de tocht op 21 februari  1985 kon worden geschaatst.
De omstandigheden tijdens deze de dertiende Elfstedentocht waren een heel verschil met de helse tocht van 1963. Het was iets boven nul, een beetje mistig en er was geen wind. Door de lichte dooi begon het ijs in de loop van de dag zacht te worden en kwam er water op te staan, een groot nadeel voor de toerrijders. Nog nooit eerder deden er zoveel deelnemers mee: 16179 toerrijders en 276 wedstrijdschaatsers ondernamen  een poging het felbegeerde kruisje te bemachtigen. Evert van Benthem wist na een eindsprint met Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg met enkele decimeters verschil de wedstrijd te winnen. Hij vestigde ook een nieuw Elfstedentochtrecord: 6 uur en 47 minuten. Daarmee verbrak hij de recordtijd Jeen van den Berg uit 1954, die na 7 uur en 35 over de finish kwam.  Tijdens deze editie mochten vrouwen voor het eerst aan de wedstrijd meedoen. Lenie van der Hoorn was de snelste bij de vrouwen. Ook een primeur was de live-verslaggeving op de televisie,verricht door Koos Postema en Mart Smeets, die door veel mensen werd gevolgd. Toen de uitslag eenmaal bekend was nam de drukte langs de route toe. Ook in Ried stond heel wat publiek op de brug en langs kant.
Onder grote belangstelling passeren wedstrijdschaatsers ons dorp. In de loop van de dag zouden nog zo'n 16.000 toerrijders volgen.
Iets meer dan een jaar na de dertiende editie konden de schaatsen opnieuw worden ondergebonden voor de veertiende Elfstedentocht, die op 26 februari 1986 plaatsvond.  's Morgens bij de start vroor het 13 graden, maar overdag kwam het zonnetje er bij. Echter de noordoosten wind zorgde dat het behoorlijk fris aanvoelde.
Evenals in 1985 won Evert van Benthem uit Sint Jansklooster de 200 km. lange schaatswedstrijd, deze keer in een tijd van 6.55. Tineke Dijkshoorn was de snelste bij de vrouwen. Prins Willem-Alexander voltooide de tocht onder de schuilnaam W.A. van Buren. Pas tijdens zijn schaatstocht langs de 11 steden werd bekendgemaakt dat hij een van de deelnemers was. Bij de finish werd hij opgewacht door zijn trotse ouders. Door de vele scheuren in het ijs kreeg menig schaatsers pech, zodat deze Elfstedentocht meer uitvallers  kende dan het jaar daarvoor.  Van de totaal 16999 schaatsers, waaronder 317 wedstrijdrijders en 862 vrouwen, haalden 14989 de finish en verdienden daarmee het felbegeerde Elfstedenkruisje.
Het korps was op de ijsbaan neergestreken en bracht de stemming erin met gezellige fanfaremuziek.
Een jaar later sloeg koning winter opnieuw toe. Op 12 januari 1987 begon de gekte na enkele dagen vorst. Twee dagen later bevestigde Sipkema, voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, dat de drieklapper dichterbij kwam, “maar vooral in het noorden van de provincie zitten nog veel zwakke plekken.” De datum van 22 januari werd genoemd als mogelijk moment. Ondanks allerlei kunstgrepen, zoals ijstransplantaties om windgaten te dichten, viel op 20 januari het besluit om de tocht niet door te laten gaan. “Het zou onvoldoende verantwoord zijn om onder deze omstandigheden de tocht te houden”, zei Sipkema, die wees op de wisselende conditie van het ijs. Op 22 januari zelf bleek de situatie inderdaad te slecht om de tocht te schaatsen. Bijna was de tocht drie achtereen volgende jaren gereden. De enige keer dat dit is voorgekomen was in 1940, 1941 en 1942.
Op 4 januari 1997 werd de vijftiende en tot nu toe laatste Elfstedentocht verreden. De Elfstentocht is uitsluitend weggelegd voor leden van de Elfstedenvereniging. Sinds 1986 kende de vereniging een ledenstop. Die was ingesteld omdat het aantal rijdende leden (toen 20.566) het aantal beschikbare startplaatsen ver overtrof. Omdat kanalen en kluunplaatsen, maar ook praktische en logistieke zaken een bepaalde capaciteit hebben, kon er maar een beperkt aantal schaatsers meedoen. Men vond dat dat aantal rond de 16.000 lag. Bovendien was in het verleden gebleken dat  veel mensen meededen die totaal niet in staat waren om de tocht uit te rijden. Zij namen wel startplaatsen in beslag en zorgden ook voor extra druk op de vrijwilligersorganisatie, doordat de uitvallers terug naar de startplaats moesten worden gebracht. Voortaan vond jaarlijks  een loting om startplaatsen onder de leden van de Elfstedenvereniging  plaats. Vanaf 1990 werden weer potentiële deelnemers toegelaten. Iemand kon lid van de vereniging worden als twee leden van de vereniging verklaarden dat die persoon in staat was de tocht te voltooien. Afgelopen jaar heeft de vereniging  onderzocht of het mogelijk is om alle 30.000 leden bij een Elfstedentocht te laten starten. Duidelijk is geworden dat het aantal deelnemers kan worden opgerekt. Vanaf winter 2015/2016 kan iedereen die lid was op 1 juni 2014 starten tijdens de eerstvolgende Elfstedentocht.

Stichting Oud Ried
IJstransplantatie door gemeentewerkers tegenover het Riedster gemaal.