Johan Leushuis.

Toen die tijd hielden de inwoners van Ried hun hart vast, want er waren een stel buitenlanders in Ried komen wonen. Dat was toen erg zeldzaam en werd er met argusogen gekeken naar hun doen en laten. Maar de Leushuisjes gingen overal aan mee doen. Kaatsen, later in 1972 het korps ´Lyts begjin´ waar het leven weer werd ingeblazen en waar hij 43 jaar in heeft deelgenomen. Hij stond samen met Anne Tilstra en anderen aan de wieg van het Dorpshuis de Rede. Rinnie kwam in het bestuur van de kleuterschool, later de basis school en werd secretaresse bij toneel vereniging ´Willem van Haren´. En gaandeweg ging het Fries spreken van Johan steeds beter. Nee, de Riedster hadden hun in hun hart gesloten. Niks mis mee. Intussen was dochter Sandra in 1973 geboren.
Na zeven jaar bij Riedex gewerkt te hebben is hij een andere uitdaging aangegaan als werkplaatschef bij Kooi in Vrouwenparochie waar Meeneemheftruks werden gebouwd, de bekende Kooi Aap.
 
Hierna is hij een eigen bedrijf begonnen in de toenmalige uienloods van Corrie Meijer aan de Berlikummerweg. Hij ontwikkelde daar onder de naam LCR (Leushuis Constructie Ried) een balenpers. Dat ging best goed, ware het niet dat een ander bedrijf ook een balenpers had ontwikkeld met dezelfde condities, alleen had die er patent op aangevraagd. En die stennis ging maken. Het werd een rechzaak, waarvan de uitspraak in het nadeel van Johan was en daardoor zijn werkzaamheden moest staken. Tot overmaat van ramp, brandde het bedrijvenpand vlak daarna ook nog af, wat de strop nog dieper maakte. Gelukkig kon achterhaald worden dat iemand dat had aangestoken. Een boer die ´s ochtends vroeg zou gaan melken en langs het bedrijf reed zag daar iemand bezig met een jerrycan. Geluk bij een ongeluk, zou je zeggen, maar het bedrijf was lichtelijk onderverzekerd, waardoor de zaak failliet ging.
Hij is toen bij Leopack in Franeker in dienst getreden, later overgenomen door Huhtamaki Nederland BV., waar ze toen, maar nog steeds, eierdoos verpakkingen maken. Niet lang daarna is hij bij Oostwoud, ook in Franeker, gaan werken. Daar maken ze nog steeds medisch meubilair. Daar heeft hij tien jaar gewerkt om vervolgens de overstap te maken naar King Metaal Machinefabriek BV. van Tjerk (van Marten) Kingma. Daar werd hij productieleider en weer later salesmanager. Van 1995 tot 2000 heeft hij de overstap gemaakt naar Plooijer Zaandam, waar ze stalen puien, deuren en kozijnen maakten. Intussen was hij al naar Achlum verhuisd en deed elke dag het woon – werk verkeer per comfortabele Chrysler Voyager. Pikant detail is dat alle deuren en kozijnen die in de Amsterdam Arena zijn geplaatst onder leiding van Johan zijn gemonteerd. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar Suplacon Emmeloord, een toeleveringsbedrijf in de metaalindustrie. Na twee jaar daar gewerkt te hebben, heeft hij nog een keer geprobeerd een eigen onderhoudsbedrijf op te starten. Deze keer een BV., maar dat werd geen succes. Hij is toen weer teruggekeerd bij Tjerk Kingma z’n bedrijf in Franeker, waar hij tot zijn pensioen, in 2013, heeft gewerkt.
Stichting Oud Ried.
September 2023.
 
Oud Riedsters in de schijnwerpers
 
Verhalen of interviews van of door personen die in Ried
 
hebben gewoond.
 
In Achlum op een perceel van 1000 m2 staat een riant huis.
Johan Leushuis was net de post uit zijn postbus aan het halen toen ik arriveerde. Er volgde een hartelijk weerzien na veel jaren.
"Maar eigenlijk ben ik geen oud Riedster", merkte hij op, nadat we een rondleiding door het huis hadden gemaakt en aan tafel zaten. Intussen was Rinnie, zijn vrouw, ook aangeschoven.
Nee, klopt. Een ras echte Amsterdammer, dachten de Riedsters altijd. Maar dat is niet helemaal waar, want hij werd in 1948 geboren te Almelo. Daar heeft hij een jaar gewoond en is daarna met z´n ouders verhuisd naar Amsterdam. Daar heeft hij 21 jaar gewoond. Gaandeweg kreeg hij belangstelling in machines en de ontwikkeling ervan. Op z´n 22ste solliciteerde hij en kreeg werk bij Boomsma, een mechanisatiebedrijf in landbouw werktuigen, te Berltsum. Intussen was hij met Rinnie getrouwd en samen vonden ze een woning in Blessum, vlak onder Deinum.
Via via kwam hij in contact met de toenmalige vertegenwoordiger Dotinga, van het door alle Riedsters bekende Riedex bedrijf. Ze zochten daar mensen en of hij er niet iets voor voelde om daar te gaan werken. Na een gesprek met directeur Rikus Sloots kwam hij in 1971 bij Riedex in Ried werken. Ze kwamen ook gelijktijdig in het dorp aan de Dr. Vitus Ringersstraat te wonen. Intussen was zoon Hans in 1970 geboren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johan bij muziekvereniging "Lyts Begjin".
In 2015 nam Tjerk weer contact met hem op, want die had het pand van Hoeksma, een gritstraal en coatingbedrijf in Franeker, opgekocht na een faillissement en Johan werd gevraagd dit bedrijf (Straal Coatings Bedrijf Fryslan) weer op poten te zetten. Voor Tjerk wel handig, want alle producten die een verfje moesten hebben, konden gelijk dat nieuwe bedrijf in. Johan was daar tot midden 2020 bij betrokken.
 
Je merkt het al, Johan heeft in z’n loopbaan niet stil gezeten. Een handige bliksem vol ideeën en vondsten. En inderdaad, terugkijkend op z’n leven, vind hijzelf ook dat ie het samen met Rinnie niet slecht gedaan heeft. Maar nu is hij echt met pensioen hij en Rinnie genieten nu van de vrijetijd, kinderen en kleinkinderen.